Slide background

Bedwantsen

Een bedwants, ook wel een wandluis of een bedluis genoemd, is een parasitair insect dat gemiddeld ongeveer 6 mm lang is en zichzelf voedt met het bloed van mens of (huis)dier.

Ze kunnen lang (tot 35 weken) zonder voedsel. Ze zijn roodbruin van kleur, na een ‘bloedmaaltijd’ worden ze donkerrood. Bedwantsen houden niet van licht. Na een nachtelijke bloedmaaltijd bij de mens gaan ze terug naar hun donkere schuilplaats. Bedwantsen kunnen alleen leven in de directe nabijheid van mens en dier en komen het meest voor in slaapkamers. Als u uitwerpselen in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kunt u last hebben van bedwantsen. Ook kunt u in de buurt van hun schuilplaatsen donkere huidschilfertjes aantreffen. Bedwantsen kunnen zich makkelijk verspreiden omdat ze vrij snel lopen, ook tegen plafonds. Via scheuren en naden in muren en leidingen komen ze in andere slaapkamers. Via bagage, meubilair of beddengoed komen bedwantsen in andere woningen terecht.

Boven; herkennen van beet bedwantsen

Overzicht kenmerken:

• Grootte: 4,5 – 9 mm
• Kleur: roodbruin tot donkerrood
• Duur van ei tot volwassen dier: 2 maanden (afhankelijk van de temperatuur)
• Voorkeursplek: slaapkamers
• Overlast/schade: huidirritatie en jeuk

Op welke manier kunt u overlast van bedwantsen ervaren?

Bedwantsen voeden zich met het bloed van mens of (huis)dier, een beet veroorzaakt jeuk en zwellingen.

Zijn er risico’s voor de gezondheid?

De klachten na beten van een bedwants, kunnen variëren van geen reactie tot uitgebreide huidklachten, die waarschijnlijk nog dagen na blootstelling kunnen ontstaan. De wondjes genezen over het algemeen snel. Soms komen huidinfecties voor. Als de bultjes worden opengekrabd ontstaan littekens. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. De bedwants brengt geen infectieziekten over. De aanwezigheid van bedwantsen kan voor mensen een behoorlijke belasting betekenen, vooral door de paniek die erdoor kan ontstaan.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

U kunt de bedwants laten onderzoekendoor EcoQueen zodat u zeker weet dat het een bedwants is. Overlast van bedwantsen komt doordat ze in spullen van mensen kruipen en mensen die verplaatsen. Denk aan tassen en koffers. Deskundige bestrijding is het enige wat u kunt doen tegen overlast van bedwantsen.

Wat kan EcoQueen doen?

Ons uitgangspunt is dat wij dieren zoveel mogelijk laten leven en milieuvriendelijk werken. We gaan samen met u op zoek naar de oorzaak en helpen u de overlast op structurele wijze aan te pakken. Zo bespreken we duurzame maatregelen om hinder in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.
Als u vermoedt dat u last hebt van bedwantsen, laat dan de bedwants onderzoeken door EcoQueen. Wij voeren eerst een buurtonderzoek uit om na te gaan of buurtbewoners dezelfde klachten hebben. Behandeling van alleen uw woning en niet tegelijkertijd die van anderen geeft namelijk geen goed resultaat. Na het buurtonderzoek kunnen we starten met de behandeling.

Behandelwijze

De plaatsen waar de bedwants vaak zit, zoals plinten in slaapkamers, de ombouw van bedden, randen van matrassen, richels van bedden en achter schilderijen, worden behandeld. Wij verzoeken u dringend niets te verzetten of te verwijderen uit de ruimte voordat de behandeling heeft plaatsgevonden. U dient hierna de behandelde ruimte(s) twee uur goed te luchten, voordat u er weer naar binnen kunt. Dit geldt ook voor huisdieren. Na de behandeling mag u minimaal één week niet stofzuigen of schoonmaken, omdat u anders de nawerking van het bestrijdingsmiddel beperkt.
Na de behandeling moet beddengoed direct worden gewassen of gestoomd. Om het verplaatsen van bedwantsen te voorkomen, mag u behandeld meubilair enzovoort niet ‘verhuizen’ naar ruimten waar geen bestrijdingsmiddel is gebruikt. Na ongeveer vier tot zes weken komen we bij u langs voor controle. Vaak is een tweede behandeling nodig.
Als u overlast hebt van bedwantsen, dan kunt u telefonisch om advies vragen of ons contactformulier invullen.

Kosten

Als u overlast heeft dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch en/of na bezoek van een specialist. Aan advies zijn geen kosten verbonden. Er kunnen wél kosten aan de orde zijn als u kiest voor een bezoek aan huis of een behandeling door een ongediertebestrijder. Die kosten worden altijd vooraf met u besproken.
Voor bedrijven/instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.