Slide background

Vliegen

Er zijn veel soorten vliegen, bijvoorbeeld roofvliegen, vleesvliegen, strontvliegen, zweefvliegen en huisvliegen. Vliegen hebben verschillende ontwikkelstadia: ei, larve (ook wel made genoemd), pop en imago (volwassen insect). De larve en de imago lijken totaal niet op elkaar. Vliegen leven van plantaardig en dierlijk voedsel en zijn vooral te vinden op compost, afval, bloemen en bij water. Vliegen vangen bij overlast is niet zinvol. Zoek de plek waar de larven zich bevinden. De verschillende soorten vliegen hebben specifieke voedselbronnen en door vast te stellen welke vlieg overlast veroorzaakt, kan de larve worden opgespoord. Vogels en kikkers zijn natuurlijke vijanden van vliegen.

Op welke manier kunt u overlast van vliegen ervaren?

Veel mensen vinden vliegen irritant door hun gebrom en het feit dat ze steeds opnieuw verschijnen op dezelfde plek. Verder zijn vliegen een gevaar voor voedselhygiëne.

Zijn er risico’s voor de gezondheid?

Vliegen kunnen via hun urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden, waardoor voedselvergiftiging kan ontstaan. In Nederland wordt de overdracht van ziektes via vliegen niet centraal onderzocht en geregistreerd. Daardoor is niet precies bekend hoe vaak ziekteverschijnselen kunnen worden gerelateerd aan vliegen.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

U kunt de overlast van vliegen bestrijden door etensresten op te ruimen en vuilniszakken af te sluiten. Bestrijding van vliegen in huis kunt u het beste doen door een vliegengordijn voor de keukendeur en/of tuindeur en horren voor de ramen te plaatsen. EcoQueen levert diverse insectenvangsystemen om de overlast op te lossen.

Wat kan EcoQueen doen?

Ons uitgangspunt is dat wij dieren zoveel mogelijk laten leven en milieuvriendelijk werken. We gaan samen met u op zoek naar de oorzaak en helpen u de overlast op structurele wijze aan te pakken. Zo bespreken we duurzame maatregelen om hinder in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast zijn er efficiënte spuitbehandelingen met mensvriendelijke middelen denkbaar evenals het plaatsen en onderhouden van vliegenlampen. Als u overlast hebt van vliegen, dan kunt u telefonisch om advies vragen of ons contactformulier invullen.

Kosten

Als u overlast heeft dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch en/of na bezoek van een specialist. Aan advies zijn geen kosten verbonden. Er kunnen wél kosten aan de orde zijn als u kiest voor een bezoek aan huis of een behandeling door een ongediertebestrijder. Die kosten worden altijd vooraf met u besproken. Voor bedrijven/instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.