Slide background

Spinthoutkever

De spinthoutkever wordt ook wel de parketkever genoemd.
Neemt u gerust contact op met de specialisten van EcoQueen wanneer u vermoedt dat u aantasting heeft van de spinthoutkever. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen of via deze website een gratis en vrijblijvende inspectie aanvragen.”

Hoe ziet de spinthoutkever er uit?

Een volwassen exemplaar is lichtbruin tot donkerbruin van kleur. De spinthoutkever is slank en wordt doorgaans 3 tot 8 millimeter lang. De larven van de spinthoutkever worden ongeveer 6 millimeter lang en zijn wit van kleur.

Hoe ontwikkelt de spinthoutkever zich?

De bonte knaagkever kent net als de houtworm, boktor en bonte knaagkever een volledige gedaantewisseling. Volwassen vrouwtjes leggen ongeveer 75 eitjes in nauwe openingen in het hout. Uit de eitjes ontwikkelen zich larven. Deze larven bevinden zich in het hout van enkele maanden tot maximaal vier jaar. Wanneer de larven na deze periode zijn volgroeid, kruipen ze tot vlak onder de buitenste laag van het hout om zich te verpoppen.

Op welke wijze leeft de spinthoutkever?

De spinthoutkever houdt zich met name op in opgeslagen hout en pas verwerkt hout. Hierbij kunt u denken aan vloeren, triplex, fineer, enz. Het spinthout, waarin de spinthoutkever voorkomt, betreft het hout dat zich in de buitenste ringen van de boom bevindt, rondom het kernhout. Het spinthout kenmerkt zich door de zachte structuur van het hout. De boorgangen van de larven van de spinthoutkever zijn gevuld met zeer fijn boormeel. Dit boormeel ziet eruit als stof.

Welke schade kan de spinthoutkever aanrichten?

De larven van de spinthoutkever zorgen voor aanzienlijke houtaantasting in spinhout. Wanneer u vermoedt dat u actieve houtaantasting van de spinthoutkever heeft, neemt u dan gerust contact op met de specialisten van EcoQueen en laat hen een gratis en vrijblijvende inspectie uitvoeren.