Slide background

Houtworm, maar ook andere houtaantasters zoals de grote houtworm
en boktor kunnen uw houtconstructies volledig ruïneren!

Houtaantaster

Houtworm, maar ook andere houtaantasters zoals de grote houtworm en boktor kunnen uw houtconstructies volledig ruïneren!

Of het nou gaat om een monumentaal pand, of recentere bouwwerken of meubelen, onze houtworm experts hebben de expertise in huis om de houtworm of boktor te bestrijden.
Het middel dat gebruikt wordt dood curatief maar werkt bij bepaalde bestrijdingen ook nog eens preventief. Is een hout gedeelte niet meer te redden, dan kunnen we adviseren wat voor u de beste oplossing zal zijn. Voor het restaureren van te ver door de houtworm aangetaste onderdelen, hebben wij meerdere specialisten waaronder restaurateurs.

Na de houtworm bestrijding en boktor bestrijding wordt een garantiecertificaat afgegeven door onze bestrijding en verduurzamingsexperts!

Een inspectie of offerte "houtworm bestrijding" of "boktor bestrijding" is altijd gratis.

Klik hier om vrijblijvend contactformulier op te nemen met een houtworm / boktor bestrijding expert.

EcoQueen heeft verschillende professionals in haar database om de houtworm of boktor definitief te bestrijden en veelal ook nog eens op een milieuvriendelijke manier. Neem vrijblijvend contact op zodat wij aan u houtworm / boktor probleem een einde maken.

Onze medewerkers zijn allemaal voorzien van een V.C.A / E.V.M. / K.A.D diploma en staan onder toezicht van het V.R.O.M.

Over Houtwormen en Boktor

Houtaantasters kan men indelen in twee groepen, nathoutboorders en drooghoutboorders.

Nathoutboorders:

Nathoutboorders leven alleen in bomen die nog op stam staan, dus bomen in het bos. Deze kevers sterven enige tijd nadat een boom gekapt is of komen niet verder tot ontwikkeling en vormen zodoende ook geen gevaar voor onze gebouwen. Wel worden ze af en toe mee naar binnen genomen met het brandhout voor onze openhaard of houtkachel. Meestal gaat het dan om de veranderlijke boktor, een oranje kever.

Drooghoutboorders:

Drooghoutboorder veroorzaken wel degelijk schade aan onze houten constructies. Deze houtwormen kunnen een constructie van een kap zo danig verzwakken dat deze kan instorten. Zelfs muurplaten worden aangetast wat behoorlijk wat kosten met zich mee bracht.
Een van de meest voorkomende is de gewone houtworm (Anobium Punctatum), deze kever veroorzaakt niet de schade, maar wel de larven ervan. De voorkeur van deze larven gaat voornamelijk uit naar naaldhout (Spinthout hiervan). Vooral het ronde gewaterde dennenhout van oude woningen en schuren geniet de voorkeur. Ook nieuw niet geschilderde delen van hout, triplex en andere vuren en grenen houten delen.
Ook de Huisboktor (Hylotrupes bajulus) is een agressieve soort voor houtconstructies. De ideale omstandigheden voor deze kever zijn hogere temperaturen en luchtvochtigheid. De larven veroorzaken de schade. Vooral in een zomer met mooi weer zijn de larven duidelijk hoorbaar. Laat je dit op zijn beloop en wordt hier niets aan gedaan, dan zullen er grote nadelige constructieve problemen ontstaan.
Het meest agressief is echter de larve van de Bonte knaagkever (Xestobium rufovillosum), ook wel de grote houtworm genoemd. Als de larve zich verpopt in het hout knaagt de kever zich naar buiten. De voorkeur van de grote houtworm gaat uit naar eiken hout en dan ook voornamelijk het spinthout. Ook worden wel andere houtsoorten die in de nabijheid zijn aangetast. Er wordt soms zelfs door lood geknaagd. De larve veroorzaakt voornamelijk zeer ernstige schade aan vooral monumentale gebouwen en eiken kapconstructies.