Slide background

Boktor

Boktor wordt ook wel de huisboktor genoemd. Het is één van de meest vernielende insecten welke in Nederland voorkomen door het ondermijnen van de constructie van uw gebouw.
Neemt u gerust contact op met de specialisten van EcoQueen wanneer u vermoedt dat u boktoraantasting heeft. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen of via deze website een gratis en vrijblijvende inspectie aanvragen.

Hoe ziet de boktor er uit?

Een volwassen exemplaar is bruin tot zwart van kleur en heeft twee grijzige vlekken. Een volwassen boktor wordt tussen de 1,2 en 3 centimeter groot. De larven kunnen tot ongeveer 3 centimeter groot worden, zijn geel en wit van kleur en beschikken over sterke kaken.

Hoe ontwikkelt de boktor zich?

De boktor kent een volledige gedaantewisseling. De ontwikkelingsduur van eifase tot volwassen exemplaar is ruwweg tussen de drie en twaalf jaar. De boktorkevers komen veelal in de periode van mei tot en met augustus vanuit het hout tevoorschijn en ze gaan dan paren. De plek waar de boktorkevers uit het hout tevoorschijn komen noemen we uitvliegopeningen. Deze uitvliegopeningen zijn ovaal van vorm en hebben een doorsnede van 6 tot 9 millimeter. De vrouwtjes leggen eitjes en het aantal eitjes bedraagt 140 tot 200 stuks. Uit de eitjes ontwikkelen zich de larven. De meest gunstige temperatuur voor de ontwikkeling van de larven is rond de 25 graden Celsius en hoger. Tevens is een hoge relatieve luchtvochtigheid gunstig voor de ontwikkeling van de huisboktorlarve.

Op welke wijze leeft de boktor?

Op het moment dat uit het ei de larven zijn ontwikkeld, boren de larven zich meteen in het hout. In het hout boren de larven boorgangen. De boorgangen zijn ovaal van vorm en worden gevuld met boormeel, ook wel vraatmeel genoemd. In enkele gevallen kan het boormeel waargenomen worden op het hout alsmede op de grond. Ook de uitvliegopeningen van de boktor zijn ovaal van vorm en hebben veelal een gerafelde rand.

Welke schade kan de boktor aanrichten?

Boktorren zijn vervelende houtvernielende insecten. Ze tasten vaak dakconstructies van woningen aan en kunnen binnen redelijk korte termijn complete houten constructies opvreten. Wanneer u vermoedt dat u actieve boktoraantasting heeft, neemt u dan gerust contact op met de specialisten van EcoQueen en laat hen een gratis en vrijblijvende inspectie uitvoeren.