Slide background

Bonte Knaagkever

De bonte knaagkever wordt ook wel de grote houtwormkever of bonte klopkever genoemd. Neemt u gerust contact op met de specialisten van EcoQueen wanneer u vermoedt dat u aantasting heeft van de bonte knaagkever. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen of via deze website een gratis en vrijblijvende inspectie aanvragen.

Hoe ziet de bonte knaagkever er uit?

Een volwassen exemplaar van de bonte knaagkever, oftewel grote houtwormkever, is bruin van kleur. Het uiterlijk kenmerkt zich door donkerbruine dekschilden waarop fijne geel- en roodachtige beharing zit. De volwassen bonte knaagkever wordt tussen de 6 en 8 millimeter groot. De larven van de bonte knaagkever, welke geel en wit van kleur zijn, kunnen tot ongeveer 1,3 centimeter groot worden.

Hoe ontwikkelt de bonte knaagkever zich?

De bonte knaagkever kent net als de houtworm en de boktor een volledige gedaantewisseling. In het begin van het jaar komen de volwassen kevers uit het hout tevoorschijn en gaan dan paren. De gemiddelde levensduur van volwassen kevers is ongeveer vier tot vijf jaar. De plaats waar de bonte knaagkevers uit het hout komen heten uitvliegopeningen. De vrouwtjes leggen eitjes, bij voorkeur op wat vochtiger hout. Uit de eitjes ontwikkelen zich de larven. De larven kunnen twee tot twaalf jaar in het hout leven en zorgen in die periode voor houtvraat.

Op welke wijze leeft de bonte knaagkever?

De bonte knaagkever heeft voorkeur voor loofhout en dan met name eikenhout. Ook komen ze voor in ander loofhout zoals iepen en kastanjebomen. Volwassen exemplaren paren in zogenaamde kraamkamers, welke zich in het hout bevinden. Hier worden de eitjes afgezet. Uit de eitjes ontwikkelen zich de larven, welke zich jarenlang door het hout heen vreten.

Welke schade kan de bonte knaagkever aanrichten?

De larven van de bonte knaagkever zorgen voor aanzienlijke houtaantasting in zowel het spinhout als het kernhout. De larven tasten met name balkeinden en balkverbindingen aan. Wanneer u vermoedt dat u actieve houtaantasting van de bonte knaagkever heeft, neemt u dan gerust contact op met de specialisten van EcoQueen en laat hen een gratis en vrijblijvende inspectie uitvoeren.

Back to Top