Slide background

Vlooien

Vlooien zijn parasieten die zich tegoed doen aan bloed van huisdieren. Van de vele soorten vlooien die er bestaan, is de kattenvlo meestal de oorzaak van overlast bij mens en dier. In de warme zomermaanden kan de aanwezigheid van vlooien uitgroeien tot een ware plaag. Dit komt omdat vlooien zich bij warmte snel vermenigvuldigen. Na een ‘bloedmaaltijd’ legt een vlo vier tot zes eieren, meestal in een honden- of kattenmand. Al gauw loopt dit aantal op tot vele honderden.

De 3 tot 5 mm. lange larven (foto rechtsonder) die na twee tot drie weken uit deze eitjes komen, voeden zich met het huisstof dat in de naden en kieren van huizen zit. Hierna verpoppen zij zich. Deze poppen liggen een week of 2 tot maximaal 1 jaar in de naden en kieren. Als bewoners op vakantie zijn en er niemand thuis is, dan komen de poppen niet uit. Zodra de bewoners terug zijn, komen zij wel uit. Ze zoeken direct een (bloed)gastheer, mens of dier, en bespringen de vakantiegangers bij thuiskomst soms met tientallen tegelijk.

Op welke manier kunt u overlast van vlooien ervaren?

De beten van een vlo veroorzaken jeuk en huidirritatie. Zijn er risico’s voor de gezondheid? Een vlo vormt geen risico voor de gezondheid.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

Als u bij één van uw huisdieren vlooien vindt (doordat ze zichzelf krabben, in de huid bijten of u vlooien in een stofkam vangt), behandel het dier dan direct met een anti-vlooienmiddel, speciaal voor huisdieren bestemd. Deze zijn te koop bij de dierenspeciaalzaak, drogist of dierenarts. Een aantal maatregelen die u uit voorzorg kunt nemen:

• behandel uw huisdier met een vlooienspray of poeder, verkrijgbaar bij de dierenwinkel of dierenarts;
• lucht kleedjes, matten, manden van huisdieren en de bekleding daarvan regelmatig (bij voorkeur in de zon) en klop of was ze goed uit;
• stofzuig regelmatig en intensief, vooral de vloergedeeltes waarop u niet loopt en naden en plinten;
• verwijder geregeld uw stofzuigzak. Bij overlast van vlooien kunt u de stoffen zak vóórdat u hem in de vuilnisbak leegt, licht bespuiten met een bestrijdingsmiddel.

Wat kan EcoQueen voor doen?

Ons uitgangspunt is dat wij dieren zoveel mogelijk laten leven en milieuvriendelijk werken. We gaan samen met u op zoek naar de oorzaak en helpen u de overlast op structurele wijze aan te pakken. Zo bespreken we duurzame maatregelen om hinder in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Als u overlast hebt van vlooien, dan kunt u telefonisch om advies vragen of ons contactformulier invullen. Vooral in de zomer komt het voor dat vlooienbestrijding nodig is. Na behandeling moeten de behandelde ruimten twee uur lang luchten; u en uw huisdieren kunnen er niet naar binnengaan. Hoewel stofzuigen de beste methode is om overlast van vlooien te voorkomen, mag u tot een week na het spuiten van het bestrijdingsmiddel niet stofzuigen, om het middel te laten inwerken. Als u een aquarium met een pomp hebt, dan moet deze worden afgezet vóór de bestrijding van vlooien. Na de luchtperiode kunt u de pomp weer aanzetten.

Kosten

Als u overlast heeft dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch en/of na bezoek van een specialist. Aan advies zijn geen kosten verbonden. Er kunnen wél kosten aan de orde zijn als u kiest voor een bezoek aan huis of een behandeling door een ongediertebestrijder. Die kosten worden altijd vooraf met u besproken. Voor bedrijven/instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.